Home > Projects > Găini de țară pentru un trai decent

Proiectul „Găini de țară pentru un trai decent” este un proiect pilot de responsabilitate socială implementat de Asociația Civicum Voluntaris şi finanţat de compania DB Schenker România cu suma de 4500 de lei.

Proiectul a demarat în luna ianuarie prin selecţia a două familii din satul Mereni, cu o situatie materială precară şi cu copii care merg la şcoală sau grădiniţă şi au nevoie de sprijin pentru alimentaţia copiilor şi cheltuielile curente ale familiei.

Au fost selectate familiile Anamaria H. Lucian T., care au primit la începutul lunii martie, o donaţie de câte 100 de găini ouătoare și 1 tonă de furaj, cantitate suficientă pentru a acoperi hrana găinilor timp de 3-4  luni de zile.

Familia Anamaria H. din satul Mereni are cinci copii, toți minori. Laurențiu, fiul cel mare este elev la liceul teologic, Georgiana are 14 ani, Camelia are 13, Elena are 10 ani și Nicolae, 8 ani. Toți merg la școală, sunt curat îmbăcați și îngrijiți de mama lor care e casnică și ține întreaga gospodărie pe umeri. Tatăl lucrează ca zilier în Port și toți banii pe care îi câștigă sunt investiți în hrană pentru copii și alte necesități ale acestora. Familia nu deține o proprietate personală, ci locuiește într-o casă din sat, cu acceptul proprietarilor. Navând acte pe locuința în care stau, oamenii nu beneficiază de ajutor social. Facturile la utilități se achită din alocația copiilor, singurul venit contant din casă.

“Am luat un sac de cartofi din banii câștigați de soț. Carne la fac copiilor rar și atunci cumpăr spinări de pui, nu îmi permit altceva. Iar ouă cumpăr și mai rar”, ne explică Anamaria cum se descurcă cu hrana copiilor.

“Sper să mă ajute găinile. Să fac economii. Să pot scoate niște bani pe ouă și să le dau la copii carne și ouă, că ei sunt în creștere. Din banii câștigați îmi cumpăr un frigider la mâna a doua ca să pot păstra pentru copii mâncarea, să-mi fac o aprovizionare”, își face deja planuri Anamaria.

Ne place carenea de găină. Ne place pieptul fiert. Și ouăle ne plac, dimineața, fierte și ne mai plac și prăjite. Și nu știu dacă pune ouă în ele, dar ne mai plac și gogoșile”, a precizat Nicolae, mezinul familiei. Elena, fetița de 10 ani, care a spus că iubește găinile, ne-a destăinuit că vrea să devină polițist ca să prindă hoții…

Familia Lucian T. are o situație mai specială. Familia nu deține nicio locuință personală, ci locuiește cu chirie în sat. Are doi copii frumoși, o fetiță de trei ani și un băiețel de patru luni de zile. Fetița este la grădiniță. Ambii copii au probleme cardiace și au suferit deja intervenții chirurgicale pe inima.

Cele două familii au primit cu recunoştinţă ajutorul oferit de Asociaţia Civicum Voluntaris. Ouăle obținute zilnic sunt folosite pentru hrana copiilor care merg la școală și la grădiniță, iar cele care prisosesc sunt vândute, cu banii obtinuți fiind cumpărate rechizite, haine și alte bunuri necesare copiilor și gospodăriei.

“În primele două luni după ce ne-aţi adus găinile, am recoltat şi câte 80 de ouă pe zi. Acum scoatem câte un cofrag pe zi, ouă de ţară, bune. Nu am ouă suficiente la câte cereri am. Suntem foarte mulţumiţi de ele. Am mai tăiat câteva şi le-am gătit copiilor dar am cumpărat trei cocoşi şi acum avem puişori mici şi vom avea o altă generaţie de găini. Avem mare grijă de ele fiindcă ne oferă nouă, celor din familie, hrană şi un venit cu care putem cumpăra copiilor rechizite, haine, încălţăminte şi ce mai e nevoie”, a declarat doamna Anamaria H., la o vizită de monitorizare din proiect.

Au scris despre initiativa noastra:

Gazeta de Constanta
Radio Constanta
Cuget Liber
Ziare.com
Actualitati.net
Liderul de Opinie
Observator de Constanta
ZiareAZ.ro