Home > Implica-te

CUM PUTEŢI SPRIJINI ORGANIZAŢIA ŞI PROIECTELE SALE

 

  • SPONSORIZĂRI (firme, companii, IMM-uri)

Orice societate comercială din România poate acorda sponsorizări, în baza Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, actualizată. Suma sponorizată se deduce din impozitul pe profit plătit de firmă statului!

Limita sponsorizării este: 20% din impozitul pe profit, sumă care nu trebuie să depăşească 0,5% din cifra de afaceri (conform modificării din noul cod fiscal adoptat de Camera Deputaţilor pe 24 iunie 2015, art 25 alin.4, lit i).

Dacă sponsorizarea nu depășește 20% din impozitul datorat pe profit şi 0.5% din cifra de afaceri, ea se deduce integral din impozitul datorat pe profit în anul fiscal în care s-a acordat sponsorizarea.

Dacă sponsorizarea este mai mare şi depăşeşte aceste limite, sumele care rămân nededuse în anul fiscal vor fi deduse din impozitul datorat pe profit în următorii şapte ani consecutivi, conform OUG nr.102/2013.

Sponsorizarea poate fi făcută în bani, bunuri sau servicii. În cazul bunurilor şi a serviciilor, se va specifica în contractul de sponsorizare, contravaloarea acestora.

Sponsorizările se acordă numai prin semnarea unui contract. Gasiţi ataşat un contract de sponsorizare cu datele asociaţiei completate: CONTRACT DE SPONSORIZARE

Pașii realizării unei sponsorizări:

  1. Calculează suma pe care o poți acorda ca sponsorizare pentru a beneficia de facilitățile fiscale
  2. Incheie un contract
  3. Trece-ți sponsorizarea în contabilitate
    A. Sponsorizările în bani se trec la 6582 = 5311 pentru sponsorizări în numerar (“casa”) sau 512 pentru sponsorizări prin virament bancar (“conturi curente la bănci”)
    B. Sponsorizările în bunuri se trec la 658 (alte cheltuieli de exploatare) = 3 xx (conturi de stocuri) la valoarea stocului
  4. Informează-te ce s-a întâmplat cu banii tăi – e dreptul tău!
  5. Cere un raport despre acțiunea/proiectul pe care l-ai sponsorizat, inclusiv referitor la modul în care ai fost promovat.

Exemplu de calcul pentru limita de deductibilitate a sponsorizării:
Dacă ai o cifră de afaceri de 1.000.000 RON și un profit brut de 100.000 RON datorezi un impozit de 16.000 RON
0.5% din cifra de afaceri = 5000 RON
20% din impozitul datorat = 3200 RON
Suma de 3200 RON poate fi acordată ca sponsorizare întrucât îndeplinește ambele condiții.
În această situație impozitul datorat de societatea comercială către stat este de 16.000 – 3200 = 12.800 RON

Beneficiile sponsorizării pentru o societate comercială:

! Deducerea sponsorizarii acordate din impozitul pe profit plătit statului.

Posibilitatea de a face un lucru bun pentru comunitate şi oameni, dintr+o sumă de bani pe care statul o cheltuieşte fără a vă informa vreodată în ce mod.

Promovarea firmei în presă şi în mediul online. Asociaţiile şi Fundaţiile au acces mai facil la presă şi pot să promoveze compania mai uşor şi într-o manieră noncomercială.

Creşterea vizibilităţii brandului companiei/firmei si a serviciilor/produselor pe care le ofera.
Posibilitatea de a câştiga noi clienţi din rândul oamenilor care apreciază implicarea firmelor în viaţa comunităţii.

Posibilitatea de a găsi parteneri noi de afacere prin intermediul ONG-urilor, la evenimentele acestora şi nu numai.

Posibilitatea de a şti cum au fost cheltuiţi banii tăi şi de a primi rapoarte din partea asociaţiei căreia i-ai oferit sponsorizarea.

  • CONTRIBUŢII/DONAŢII (persoane fizice)

Contribuţiile sunt sume de bani pe care le oferă o persoană fizică, prin orice modalitate de plată.

Asociaţia trebuie să elibereze o chitanţa fiscală pe numele persoanei care oferă banii.
De asemenea, pentru a informa persoana care a oferit o contribuţie pentru proiectele asociaţiei despre modul în care au fost cheltuiţi banii săi, este necesar ca persoana care donează o sumă să ne ofere ca date de contact, măcar adresa de email.

Dacă doriţi să ne susţineţi activitatea, puteţi dona astfel:

  • Prin PayPal
  • Prin mandat poştal ( la adresa str. Dacia, nr.6, Constanta, dna. Mihaela Căruţaşu)
  • Prin transfer bancar, în contul: RO32BTRLRONCRT0226480501

În cazul campniilor de strândere de fonduri, mai exsită şi alte modalităţi de a dona, care vor fi comunicate publicului larg în momentul respectiv: prin SMS, teledon, achiziţia unor produse confecţionate de beneficiarii asociaţiei la târguri, expoziţii sau online, pe platformele de crowfunding, etc.

Contribuţiile pot fi şi în natură, atunci când se oferă diverse bunuri. În cazul acestora, se va estima suma care constituie contravaloarea lor printr-o notă de donaţie a asociaţiei.

Pentru sponsorizări şi contribuţii vă rugăm să contactaţi managerul de marketing si comunicare, Isabela Ştefan-Iorga, la telefon 0766.407561 sau pe email-ul asociaţiei.

  • 2% (persoane fizice)

In fiecare an puteţi direcţiona 2% din impozitul pe venituri datorat statului către Asociaţia Civicum Voluntaris, completînd formularul 230 pentru cei care au venituri din salarii si
Declaratie 200 Civicum Voluntaris privind veniturile realizate din Romania – pentru cei cu venituri din alte surse, adica:

  • Activitati independente;
  • Cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, realizate in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal;
  • Activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real;
  • Castiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare;
  • Castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract.

Puteţi descărca aici formularele completate cu datele Asociaţiei Civicum Voluntaris: https://drive.google.com/file/d/0B7KmgdxM6aDTMVNaT0tYNURjazg/view?usp=sharing 

  • VOLUNTARIAT

Ne puteţi ajuta în proiectele noastre, devenind voluntar al Asociaţiei. Prin voluntariat, o persoană fizică îşi donează timpul si efortul, abilitatile, expertiza într-un domeniu de activitate, pentru a susţine o cauză socială.

Se oferă contract de voluntariat şi adeverinţă pentru activităţile prestate, precum şi un certificat de competenţe la cerere.

Voluntariatul poate fi individual sau corporatist, în cazul în care este organizat la nivel de companie/firmă şi atunci este coordonat împreună cu departamentul resurse umane al societăţii comerciale care face voluntariat.

În cazul voluntariatului corporatist este necesar ca Asociaţia să propună punctual un proiect care rezolvă o problemă a comunităţii în una sau două zile sau contribuie prin munca oferită la creşterea calităţii serviciilor oferite prin proiect.

Pentru voluntariat vă rugăm să ne contactaţi pe email-ul contact@civicumvoluntaris.org.