Home > Projects > CIVI-MATECA 2

Pe data de 1 februarie 2016, Asociatia Civicum Voluntaris a lansat CIVI-MATECA 2, proiect de educatie civica prin arte vizuale destinat elevilor din judetul Constanta. Finantatorii proiectului sunt companiile DB Schenker Logistics Romania si “Dobre si Fiii” din Constanta. Proiectul este implementat in parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și CITYPLEX Constanța, cu sprijinul AYG România, Radio Constanţa şi Prăvălia cu Cărţi!

Scopul ”CIVI–MATECA” este de a-şi aduce contribuţia la educarea civică a noilor generaţii de elevi prin folosirea de “jucării” pe placul lor, care să-i atragă, (gadgeturi) şi prin metode antrenante, de amploare şi impact, care să le dezvolte gândirea creativă şi critică, implicarea, solidaritatea şi responsabilitatea, spiritul de echipă.

Elevii vor realiza filme de scurtmetraj pe tematici de educaţie civică, prin care vor prezenta propria viziune asupra problemelor cu care se confruntă unele persoane, grupuri sociale defavorizate, întreaga comunitate în care trăiesc.

Ca element de noutate, în cadrul ediției a II-a a Concursului ”CIVI–MATECA”, participanții trebuie să propună soluţii problemelor prezentate dar şi să participe la rezolvarea acestora.

”CIVI–MATECA II” se va derula în perioada 1 februarie – 10 iunie și va include: Concursul de filme de scurtmetraj, Săptămâna de proiecţii gratuite la cinematograful Cityplex Constanța Tomis Mall şi Gala de decernare a premiilor.

Un juriu cu experienţă va selecta cele mai reprezentative 10 scurtmetraje realizate de către echipele CIVI-MATECA şi va premia individual toți membrii echipelor desemnate câştigătoare, într-un cadru festiv, la finalul proiectului.

Prima ediție a proiectului a s-a derulat în perioada august 2014 – februarie 2015, cu finantare HEINEKEN pentru Comunităţi. Au participat elevi din municipiul Constanța şi alte 8 localități limitrofe.

În 2016 invităm în concurs și la vizionări, toţi elevii din judeţul Constanţa care doresc să îşi exprime sau să afle de la colegii lor care au realizat filme, propriile trăiri, gânduri şi observaţii despre societate şi neajunsurile ei, scopul final al producţiilor realizate fiind atenționarea, educarea şi stimularea la implicare și acţiune a copiilor din noile generații.

Anul trecut s-au înscris în proiect 52 de şcoli și s-au realizat 104 filme de scurtmetraj prin participarea a 430 de elevi. S-au acordat 42 de premii individuale, la 11 categorii ale concursului. Numărul estimativ de persoane implicate direct în proiect a fost de peste 4.500, iar indirect, de peste 15.000. Trofeul CIVI-MATECA a fost câştigat de o echipă a Liceului Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie, cu filmul “Asceză”.

Sperăm ca ediţia 2016 CIVI-MATECA să se bucure de acelaşi succes în rândul elevilor şi să contribuie la dezvoltarea personală şi civică a copiilor din judeţul nostru.

Regulamentul concursului CIVI-MATECA II poate fi accesat pe site-ul proiectului www.civi-mateca.ro, respectiv:
http://civi-mateca.ro/wp-content/uploads/2016/01/Regulament-Civi-Mateca-2016.pdf