Home > Caravana Frumusetea Dobrogeana > Cum se prefac în prinţese „cenuşărese“ din Dobrogea. Proiectul exotic al unor tineri pasionaţi de înfrumuseţare

O echipă formată din specialişti în înfrumuseţare, toţi voluntari, a demarat un proiect inedit în România. Ei străbat judeţul Constanţa pentru a scoate la iveală „Frumuseţea Dobrogeană“, de pe chipul femeilor de la sate. Este, practic, un alt fel de arheologie a unui vestigiu uitat şi neglijat, care trebuie redescoperit. Când au pornit caravana „Frumuseţea Dobrogeană“, activiştii de la Asociaţia Civicum Voluntaris au vrut să acorde atenţie unui segment de populaţie total neglijat: femeile de la sate. „Ideea a venit derulând diferite proiecte în mediul rural, unde am discutat cu femei din familii cu venituri reduse. Sunt muncite, îmbătrânite prematur, cu toate grijile pe cap, mai puţin cea pentru propria persoană. Am vrut să le aducem aminte de bucuria de a arăta bine, să le arătăm o cale pentru a-şi recăpăta încrederea în sine“, mărturiseşte Isabela Ştefan-Iorga, coordonatorul caravanei.
Având sprijinul lui Andrei Câmpanu, un student la Drept în vârstă de 20 ani, pasionat de artă machiajului, Isabela a pornit să caute echipa de stilişti şi nutriţionişti care să participe voluntar la acţiunea fără precedent. Iar surpriza a fost totală: unii dintre cei mai buni stilişti din Constanţa au acceptat pe loc invitaţia. Îmbarcaţi într-un microbuz, luni dimineaţa, artiştii au descins la Căminul cultural din Bărăganu, o aşezare de la 30 kilometri de Constanţa. Au improvizat rapid un salon de înfrumuseţare, cu o scafă mobilă, oale cu apă încălzită pe aragaz, spălat cu ibricul, dar multă dorinţă de a face bine.

Primirea

Strânse la căminul cultural, ţărăncile s-au uitat sceptice, cu braţele încrucişate ca pe uliţă, cum armata de stilişti şi nutriţionişti îşi desface arsenalul: oglinzi, truse supraetajate de machiaj şi coafură, ondulatoare şi plăci de întins părul, diagrame de nutriţie, pungi de cadouri cu cosmeticale oferite de sponsori sau cumpărate din donaţii. Primele femei s-au aşezat cam reticente pe scaunele de „tortură“. Li se făcuseră poze înainte şi urma să li se facă şi după transformare. „Vezi, fă, că nu te mai recunoaşte bărbac-tu când vine acas`!“, se hlizeau celelalte dându-şi coate. Şi spectacolul transformării a început. „Nu-mi trebuie mie mare lucru, că mă fac singură acasă. Mă mai vopsesc… Când avem vreo nuntă, ne aranjăm noi între noi. Avem un frizer în sat, dar numai tunde. E şi nevastă-sa pe-aici“, spune o săteancă roşcovană, arsă de soare, care aştepta la rând. Dată de gol, Daniela Hanu (23 ani), nevasta frizerului, recunoaşte: „Eu voiam să-mi fac şuviţe, dar nu e timp azi, că trebuie aranjate toate înscrise pe listă. Sincer, eu aş vrea să mă tund scurt, dar nu mă lasă soţul“. Teodora Florentina Chiselev (27 ani) abia aşteaptă să capete „un look nou“. Are fetiţele cu ea, care privesc cu ochi mari la schimbarea imaginii mamei lor. „Mă tund mai scurt, pun altă culoare, puţin machiaj şi o să fiu ca nouă“, râde Florentina.

646x404
Când au apărut primele rezultate, ţărăncile venite la cămin s-au strâns ciopor în jurul scaunelor stiliştilor. Au dat sfoară în sat, chemându-şi vecinele să vadă minunea. „Doamne, Cristina, să nu te recunosc! Uite-le şi pe celelalte… Păi sunteţi mai frumoase decât noi, acum!“, exclamă nevasta primarului, care nu participase la sesiunea de înfrumuseţare dedicată femeilor nevoiaşe.

Chipurile tristeţii

Unui stilist i se rupe pieptănul de firmă în coama unei cliente. O convinge să nu-şi vopsească bogăţia de podoabă capilară, fără pic de fir alb. Îi retează vârfurile arse şi îi pune puţină spumă fixativă, să-i accentueze buclele. Când o vede, fiica ei de 6 ani îi sare în braţe: „Maaaami, cât de frumoasă eşti…“. „Adevărul e că trebuie să mă mai îngrijesc şi eu, uite ce zice şi copilul“, acceptă Florentina Radu (30 ani) mângâindu-şi fetiţa.
La 25 ani, Loredana Achire (foto) are doi copii de fustă, pe Bianca şi pe Fabrizio, şi nu ştie pe unde să se ascundă. Ar sta să se facă frumoasă, dar ce-o zice lumea după aceea? „Îmi plăcea şi mie să mă aranjez, să mă plimb, să stau de vorbă cu lumea.

646x404 (1)

Ionica Popoiu are doar 45 ani, dar necazurile au îmbătrânit-o cu 15 ani. Cu o tunsoare mai zveltă, cu un şaten cald în păr, machiată cât să-i scoată ochii verzi-căprui în evidenţă, femeia a aruncat spectrul bătrâneţii din cârcă. Fusese printre cârcotaşele adunării, acum are lacrimi în ochi de bucurie. „Ultima dată am fost la coafor acu` vreo 25 ani. La Select, la Constanţa. M-am făcut modern atunci, cu creastă şi întors aşa pe părţi. Dar apoi m-am luat cu altele…“. Viaţa n-a iertat-o deloc pe Ionica. Operată de cancer, cu bărbatul în căutare de lucru, copii şi gospodăria pe cap, a uitat total de ea. Un singur lux şi-a permis: să poarte haine colorate. „Nu-mi pasă de ce zic ceilalţi. Măcar atâta bucurie să am, culorile astea pe mine. Iar acuma mă uit în oglindă… zău că sunt alt om. Parcă am altă energie“, zice ea emoţionată. Adriana Bălan (foto) are tot 45 ani, iar stilistul a făcut-o roşcată. Cosmeticiana i-a curăţat tenul, i-a acoperit petele de la soare şi i-a accentuat ochii mari, albaştri.
Femeia plânge şi îşi îmbrăţişează artista: „Nu am mai arătat aşa de când am fost mireasă“.

646x404 (2)

Paznicul căminului priveşte lung la nevastă-sa Silvia (59 ani), care a comandat stilistului o schimbare. A lăsat-o să vină, te mai înţelegi după aia cu femeia dacă îi refuzi o mică bucurie? „Mă cam uit aşa la ea, să văd dacă dau diseară drumul la câini“, râde Nicolae Oprescu (60 ani). O mămăiţă ruşinoasă ia loc stingheră pe scaunul coaforului. La 55 ani, Liliana Blănaru consideră viaţa o partidă aproape pierdută. Dar se întâmplă ceva. O culoare aprinsă în păr, volum din şampon şi fixativ, puţin ruj şi pomeţii mângâiaţi de pensula cu pudră. Când se vede cum arată, zâmbeşte ca o femeie măgulită. Fotograful îi cere să se uite în obiectivul camerei pentru poza de „după“. Liliana îşi îndreaptă umerii, scoate pieptul în faţă, iar privirea ei scoate scântei. „Excelent! Asta e atitudinea, bravo!“, o laudă echipa.

Ce zi!
După 8 ore de muncă la foc automat, în care nu s-au desprins de postul de lucru, stiliştii au fost declaraţi eroii satului. Femeile au primit pe loc o fotografie cu noua lor imagine care le-a readus strălucirea pe chip.

646x404 (3)

„Emoţia a fost a noastră. Ce experienţă… aşa este viaţa adevărată, să întâlneşti oameni mai puţin norocoşi şi să le aduci fericirea pe chip. Sunt obosită, dar fericită. Le-am spus tuturor că orice femeie merită să fie frumoasă. Le-am machiat cât mai natural, să vadă că se poate să fii strălucitoare cu un pic de efort şi ingeniozitate. Nu au cosmetice, nu-i nimic, sunt atâtea soluţii la îndemână. Gomajul se face din zahăr, mălai sau cafea. Mască de ten se face cu lapte, hidratarea – cu miere şi iaurt. Unele femei nu fuseseră niciodată la cosmetică să se machieze. Le-am dat cadou tot ce aveam: rimeluri, fond de ten, luciu de buze. Măcar să le folosească“, arată cosmeticiana Nicoleta Neculae (30 anj). „Nici nu mai contează cât am muncit. A fost o zi în care cea mai mare răsplată pentru noi au fost zâmbetele celor ce au participat la proiect“, a fost concluzia stiliştilor.

 

646x404 (4)

Caravana „Frumuseţea Dobrogeană“ va mai merge la Grădina şi Deleni, în următoarele zile de luni, acolo unde primăriile au sprijinit iniţiativa, ca un cadou pentru femeile din comunitate. Artiştii care caută Frumuseţea Dobrogeană Ei sunt un alt fel de arheologi, care scot la lumină vestigiul de mult uitat, al frumuseţii feminine din mediul rural. Echipa de artişti care au muncit voluntar în Caravana „Frumuseţea Dobrogeană“ este formată din: Andrei Câmpanu (partener), Mariana Piciu şi Ionuţ Dureanu (Margot Salon), Viorela Costea, Nicoleta Iurov, Alina Popa şi colega lor Georgiana (Baroque Look Salon), Nicoleta Neculae (Gloss Salon), Laurenţiu Ruse (Larus Chic Style Salon), Iulian Miron (Eximia Salon), Roxana Trupină (nutriţionist), Raluca Damian şi Raluca Posea (Avon), Bebe Pitei şi Magda Fulger (fotografi). „Le mulţumim din inimă pentru că au ales să îşi ofere talentul şi timpul liber pentru o cauză atât de frumoasă, devenind voluntari în Caravana «Frumuseţea dobrogeană». Am avut misiunea de a aduce bucurie şi frumuseţe în locul tristeţii, în alte condiţii decât cele dintr-un salon modern utilat. Vom improviza, ne vom adapta şi vom arăta că suntem profesionişti oriunde!“, au declarat Isabela Iorga-Ştefan şi Anca Epure, organizatorii de la Civicum Voluntaris. Materialele de lucru au fost asigurate prin donaţii şi sponsorizări ale unor firme de cosmetice, la care s-au adăugat şi cele aduse de artişti.646x404 (5)

Autor, Sinziana Ionescu – Adevărul.ro

Sursa foto

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*