Home > Causes > Caravana Respectului in satul Dropia

PayPal

Pe 29 noiembrie, Caravana Respectului, editia a III-a a poposit in satul Dropia, comuna Tortomanu. Actiunea a fost organizata de Asociatia Civicum Voluntaris si studentii straini care studiaza la sectia engleza a Facultatii de Medicina – Universitatea “Ovidius” Constanta, carora li s-au alturat medicii specialisti Dr.L oredana Pazara, Dr. Camelia Pana, Dr. Monica Vasile, Dr. Monica Tudorache, Dr. George Razvan Maxim, Dr. Liliana Tuta si alte persoane care au donat bunuri pentru oameni si animalele acestora de companie. Studentii au fost coordonati de liderul lor Spiros Vlachos, care a organizat strangerea de fonduri si colecta de haine si incaltaminte. S-au facut doantii si pentru a se achizitiona medicamente, intrucat in sat au fost gasite cateva persoane care aveau nevoie urgenta de medicatie sau servicii medicale mai complexe.

In satul Dropia mai sunt aproximativ 15 familii, toate necajite. Primarul Lucian Chitic ne-a condus pe 22 noiembrie prin sat ca sa cunoastem familiile si problemele acestora. Asa am aflat ca oamenii de aici nu au apa curenta si in toata asezarea exista doar trei fantani cu apa buna, care pe timp de seceta au un nivel foarte scazut si nu ofera decat apa necesara alimentatiei in gospodarie. In acest sens, e dificil sa faci agricultura, dar nu impozibil. Si am vazut acest lucru in curtea unui domn fara o mana, care cultivase ardei capia si alte legume, dupa cum se mai putea observa prin gradina vestejita acum.

Pe data de 28 noiembrie, o echipa formata din reprezentantul asociatiei si un grup de studenti a cumparat alimente, produse de igiena, dulciuri si rechizite in valoare de peste 7000 de lei. Bunurile au fost transportate a doua zi in sat, cu o masina de marfa de 3,5 tone, prin amabilitatea domnului Marius Pana, care a pus la dispozitia studentilor si un microbuz de noua locuri. Un cordon de aproximativ 13 masini mici si mari a ajuns in sat la ora 11, pe un frig de-ti inghetau oasele.

Oamenii ne asteptau cu infrigurare si s-au bucurat pentru ca i-a vizitat cineva. Incet, incet si organizat, fiecare familie a primit donatii, in functie de numarul deadulti si copii din gospodarie. Cei mici s-au bucurat enorm de rechizite, fructe, hainute si jucarii. Parintii s-au bucurat pentru alimente, produsele de ingrijire corporala ,haine groase si incaltari.

Medicii au oferit control de specialitate si sfaturi pentru cei cu probleme de sanatate. De asemenea, au adus medicamentele necesare tratamentului urmat de un baietel de sapte ani care sufera de o boala genetica rara si pentru alte persoane cu diverse afectiuni. Medicii au intervenit chirurgical pentru a curata doua plagi, in cazul unei persoane cu un membru amputat si cu inceput de gangrena si a alteia care sufera de ulcer varicos. Se innoptase deja cand echipa a vizitat ultima familie.

Nu numai oamenii au fost fericiti ci si cainii si pisicultele lor au primit mancare oferita de doamna Alexandra Manolache si domnul Radu Ionescu. Sacii cu mancare, pipetele si pastilele deparazitare au adus multa bucurie stapanilor, care, desi se descurca tare greu, au grija cu mult drag de sufletele din gospodarie.

Actiunea s-a incheiat destul de tarziu, cand frigul se intetise si ploaia incepuse destul de tare. Frigul s-a uitat, bucuria de a fi ajutat a ramas ca o flacara in suflet.