Home > Stiri > Tinerii cu nevoi speciale din Constanta, informati mai bine despre drepturile lor ca cetateni europeni

Proiectul “Promotori pentru Democratia europeana” a luat final la Constanta. Peste 45 de tineri cu nevoi speciale au participat la trei sesiuni de informare organizate de voluntarul Andrei Eduard Craciun si Asociatia Civicum Voluntaris, la Centrul Scolar de Educatie Incluziva Albatros, in zilele de 18 septembrie, 25 septembrie si 2 octombrie anul curent.

Tinerii au invatat care sunt structurile Uniunii Europene, valorile comune, strategia pentru urmatorii ani ai Uniunii Europene cu privire la persoanele cu nevoi speciale si au discutat concret despre drepturile lor si incalcarea acestora la nivel national.

Multe dintre informatii au fost de mare interes pentru participanti, care isi doresc majoritatea sa viziteze o tara a Uniunii, sa studieze pe viitor acolo ori sa munceasca. Informatiile despre cardul de sanatate european, dreptul la libera circulatie, dreptul de transfer a indemnizatiei de handicap sau a somajului in alta tara, dreptul de a lucra in strainatate si multe alte drepturi pe care nu le cunosteau si care ii intereseaza in mod direct, au ridicat intrebari si au starnit polemica. Si site-urile pe care le pot accesa pentru a-si depune CV-uri au fost notate de catre toti participantii iar spre final, s-a discutat mereu despre situatii in care li s-au incalcat drepturile si au fost discriminati.

Promotorul Andrei Eduard Craciun a fost un excelent exemplu pentru tineri ca poti depasi orice obstacol daca ai vointa, renunti la complexul de inferioritate creat de handicapul existent si continui sa iti urmezi drumul cu incredere, stabilindu-ti scopuri si tinte in viata. Tinerii au fost impresionati de viata lui Edy si uimiti cand au aflat ca a facut doua facultati si un master, lucreaza, are o relatie stabila si planuri de viitor, desi a crescut in sistem, fiind un copil abandonat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*